Oracle, KEI-goed!

Kijkend naar de uitzending over het (deels) stilgezette project “Kwaliteit En Innovatie” (kortweg KEI), dat de overheid enkele jaren geleden is gestart in samenwerking met Oracle, valt mijn mond open van verbazing: 205 miljoen euro aan belastinggeld, waarvan 100 miljoen aan hard- en software, bedoeld om de rechtspraak digitaal toegankelijk te maken voor iedereen, overboord gegooid. Verspeeld in een proces dat door onvoldoende kennis en structuur vanuit de overheid, maar zeker ook vanwege onvoldoende support vanuit het zakenleven, gedoemd was te mislukken.

Begrijpelijk is de publieke mening dat er koppen moeten rollen, het liefst van personen die direct te maken hebben met de aansturing van het geheel. In mijn beleving wat te kort door de bocht: Waar blijft de rol van Oracle en de ICT branche in dit verhaal? In deze uitzending zie ik vooral Kees Sterk hard ploeteren om nog iets van dit debacle voor de overheid recht te breien. Ik benijd hem niet…  Met niet meer dan de melding, niet voor de camera te willen reageren, komen Oracle en de verantwoordelijke ICT bedrijven er mooi vanaf… Onterecht in mijn beleving. Hadden deze partijen als ingehuurde intelligentie op ICT vlak niet de verantwoordelijkheid om onze overheid aan de hand mee te nemen in een project van deze ordergrootte? Had Oracle niet moeten melden dat ze de stekker uit bepaalde platforms en services zouden trekken binnen afzienbare tijd? Niet gehinderd door enige kennis en veilig op een afstand, neig ik naar een vergelijk met veredelde dozenschuivers en glimmende verkopers, die als de order is gescoord KEIhard wegrennen en zich niet druk maken over het feit dat de gehele rechtspraak maar ook de advocatuur, die verplicht heeft moeten investeren in dit verhaal, met de brokken achterblijft.

Ik stel mezelf twee vragen:

  1. Zouden Oracle en de betreffende ICT leveranciers bij de komende aanbesteding nog worden uitgenodigd, of nu de eigen uitstervende services mogen volgen?
  2. Is het wel zo’n wijze beslissing van deze bedrijven, om een heel leger aan ervaren rechters en advocaten tegen zich in het harnas te jagen?

Ik kijk uit naar de eerste rechtszaken…